Forside | Om forlaget | Aktiviteter | Links | Kontakt
Kollen - og det udenom
boglogo
Kollen - og det udenom
af Birger Rosendal
Bogen er på 268 sider.
Format: A5.
Pris: 250 kr. (+ porto).


Kollen - og det udenom

KOLLEN – NÆSTEN MIDT I DET GAMLE BJERRE HERRED.

Kollen er noget geografisk – en bakke i landskabet, men Kollen er også navnet på et lokalsamfund, der er så lille, at det ikke er en by. Et samfund, der kun kan fungere i symbiose med det udenom. Dette var forfatterens barndomsland fra 1939 til 1952, hvor familien havde en købmandsforretning af den gammeldags slags, som det var på landet – lige netop i Kollen.

Meget, af det der kendetegnede livet på landet dengang, er forsvundet: købmandsforretningen, skolen, smeden, forsamlingshuset, måden at drive landbrug på – ja, selv den lille kommune er væk og indgår nu i Hedensted Kommune. Det er alt dette, der var engang, som forfatteren har samlet viden om og beskrevet i bogen ”Kollen og det udenom”. I et forsøg på at fastholde livet på landet under og lige efter besættelsen.  Selv om vi er mellem Horsens og Vejle, så vil meget af indholdet være synonym på livet i andre egne af datidens Danmark med vilkårene for de mennesker, der boede og arbejdede på landet for 60-70 år siden.

I bogen kombineres ny viden med det allerede kendte. Noget har han selv oplevet, meget har han hørt, men han er også dykket ned i tilgængeligt materiale og har konsulteret eksperter og ikke mindst folk i det lokale område, der husker noget fra dengang.

Bogen indeholder også den forhistorie, der er nødvendig for forståelsen af den aktuelle tid og rummer både alvor og humor og der punkteres mange af de myter, der altid opstår med tidernes skiften. Familierelationer er basis for alt og er med til at udvikle barnet og gøre det til et helt menneske. Derfor vil læserne også møde forfatterens aner – et par generationer tilbage – og det interessante er, at på både moderens og faderens side er der mange relationer til egnen.